tisdag 13 augusti 2019

Paradox Interactive Kvartal 2 rapport 2019Aktie: Paradox Interactive
Period: Kvartal 2 (2019)
Portfölj: Spekulativ portfölj
Lista: First North StockholmResultat kvartal 2


Nettoomsättning: 387,2 mkr (298,8) +30%
Rörelseresultat: 154,2 mkr (99,4) +55%
Rörelsemarginal: 40% (33%)
Resultat: 120,3 mkr (77,9) +54%
Resultat per aktie: 1,14 kr (0,74)


Kommentar

Spelbolaget Paradox släppte idag sin kvartal 2 rapport för i år, där omsättningen slog rekord för ett enstaka kvartal. Det var en omsättning som var högre vad jag hade gissat på så troligen har spelet de släppte under kvartal 2, Imperator:Rome, sålt bättre än vad jag trott. Troligtvis runt 300 000+ kopior.

Rörelsemarginalen var lägre än vad vi är vana vid i kvartal där de släpper egenutvecklade spel. När Hearts of Iron och Stellaris släpptes hade de Q2 2016 en rörelsemarginal på 61%. I rapporten ser man att försäljningskostnader gått upp kraftigt (28,1 msek till 50,0 msek) vilket kan förklara en del av den sämre rörelsemarginalen. I försäljningskostnader ingår marknadsföring, events och liknande. Man har också köpt IP's (Intellectual property) som t.ex. Prison Architect där kostnaden avskrivs över tid.

Microsoft har en prenumationsmodell för spel kallat XBox game pass, som de nu också har för PC. Där man betalar en månadsavgift men får tillgång till en massa spel, liknande modell som Netflix har för serier och filmer. Paradox har spelen Imperator:Rome, Tyranny och Surviving Mars med i den samlingen och jag tror det är rätt att experimentera med olika affärsmodeller. En prenumationsmodell för spel kan bli vanligare i framtiden. Blir intressant att följa hur som helst.

Eftersom spel släpps i ojämn takt så kan det vara svårt att jämföra kvartal mot kvartal, så det är bättre att jämföra 12 månaders rullande resultat och där kan man se att 12 månaders rullande omsättning är 1 187 msek mot 969 msek förra året vilket ger en omsättningstillväxt på 22,5%.

Rörelseresultatet hänger inte riktigt med dock, vilket är ett tecken på de ökande investeringar Paradox gör, vilket förhoppningsvis ska ge resultat längre fram.


Intäkterna är slagiga över kvartalen men kostnaderna är något mer jämna, tack vare att de tar kostnaden för spelutvecklingen linjärt över 18 månader när spelet släpps. Så t.ex. puckeln vid "Direct cost" Q2 2018 var antagligen mycket tack vare att de började ta kostnaden för utvecklingen av "Battletech" som släpptes det kvartalet, och den kostnaden tog man också en del av nu i kvartal 2. Men nästa kvartal är det sista kvartalet som man kommer att ta någon kostnad för Battletech (basspelet), så kvartal 4 bör visa en förbättring på marginalen.


Förutsättningarna för kvartal 3

Kostnader för Battletech kommer som sagt även att tynga marginalen kvartal 3, och än så länge är det tunt med spelexpansioner under kvartalet. Dock släppte man spelet "Age of Wonders: Planetfall" den 6 augusti till både PC och konsol. Age of Wonders: Planetfall har fått bra betyg 
med Metascore på 82 (snittbetyg bland kritiker), men jag tror inte det sålde lika bra som Imperator:Rome. Som högst nådde Age of Wonders: Planetfall 10 500 spelare på spelplattformen Steam, medan Imperator Rome hade 29 000. Dock släpptes Planetfall även på konsol (Steam säljer spelet till PC). Baserat på detta så skulle jag gissa på en omsättning runt 290 msek under kvartal 3 och med tanke på att Planetfall är utvecklat av en studio ägt av Paradox så kommer marginalen antagligen ligga ungefär samma som kvartal 2 kring 40%. Det skulle isåfall innebära ett rörelseresultat på 114 msek vilket är 67% bättre än kvartal 3 förra året. Men kvartal 3 är inte över än. 

Vi kan få mer information innan dess, så det är en tidig spekulation från min sida förstås. Mer information lär vi få 18-20 oktober på PDXCon i Berlin då Paradox har sitt konvent och där förväntas vi få höra om framtida spelsläpp. T.ex. vet vi att Paradox studios har ett nytt spel på gång och det förväntas avslöjas då. Man kan också hoppas på mer information kring vad den nyöppnade studion Paradox Tectonic i Kalifornien, USA har på gång.

Aktiens värdering

Aktiekursen har åkt lite berg o dalbana idag, men slutade till sist på 144 kr per aktie vilket är en nedgång på -2,8% från igår. Troligtvis en reaktion på att marginalen var lägre än förväntat. P/E talet (pris per vinst) för 12 månaders rullande vinster är alltså nu då 44. Det är högt för ett företag som har 23% årstillväxt och där marginalen släpar efter, så bågen är hårt spänd och det är inte konstigt kursen reagerar mycket vid rapportsläpp.


Sammanfattning:
Rapporten: 😐
Aktiekurs: 144 kr
Aktiekurs 1 år: -26 %
Handel på rapport? Nej

1 kommentar:

 1. Hej! 

  Vi vill tipsa om vår tjänst Blogghubb, där vi hjälper bloggare att synas. I vårt bloggflöde sammanställer vi nya blogginlägg från massvis av olika bloggare (med en kort inledning + en länk till bloggaren). Tjänsten är helt gratis, och kommer alltid att vara det.

  Om du vill att din blogg ska synas i flödet kan du följa instruktionerna här (väldigt enkel process): https://blogghubb.se/ansok 

  Med vänliga hälsningar
  Grundarna av Blogghubb

  SvaraRadera