torsdag 28 september 2017

Nobina Rapport kvartal 2


Aktie: Nobina
Period: Kvartal 2 (17/18)
Portfölj: Utdelningsportfölj
Lista: Mid Cap Stockholm


Periodens resultat (kvartal 2)

Nettoomsättning:    2 169 mkr (2 146) +1,1%
Rörelseresultat:    106 mkr (142) -25%
Rörelsemarginal:    4,9% (6,6%)
Resultat:           59 mkr (80) -26%
Resultat per aktie: 0,68 kr (0,91)

Kommentar
Bussoperatören Nobina kom med sin kvartal 2 rapport (jun-aug) idag, och trots ljummen rapport så stiger aktien idag med 7%. Det säger nog en del om att förväntningarna var väldigt lågt ställda. Jag tycker också marknaden har varit överdrivet negativ och det var därför jag köpte på mig fler aktier tidigare. Omsättningen stiger sakta, och att det överhuvudtaget stiger förklarar VD'n Magnus Rosén med att fler och fler väljer att bo i städer och då ökar också trycket på lokaltrafiken.

Rörelsemarginalen var också detta kvartalet svagt jämfört med föregående år. Det förklaras likt föregående kvartal med att det startas ovanligt många nya kontrakt som startas och p.g.a omstruktureringen av Swebus delen. Om nu det nu startas nya kontrakt i ett ojämn takt så låter det som att aktieägarna får leva med att marginalen svänger från år till år. Ser man på grafen nedan så verkar så vara fallet. EBT (resultat innan skatt) marginalen skiftar mellan 1 och 4%. Det gör ju också att utdelningen kommer att bli ojämn. Men i längden tror jag att detta är en fin utdelningsaktie. Dem åren marginalen är lägre och aktiekursen tar stryk kan man passa på att köpa på sig fler aktier.


Nobinas utdelningspolicy är att dela ut minst 75% av EBT resultatet. Jag tror marginalen kommer att förbättras efterhand som kontrakten mognar och en EBT marginal för året 17/18 kan antagligen nå upp till 3,5%. Med en omsättningsökning på 2% skulle isåfall det innebära att 75% av EBT blir en utdelning på 2,7 kr per aktie. På dagens pris per aktie på 44,7 kr skulle det innebära en direktavkastning (utdelning i förhållande till pris) på 6,0%. För föregående år delades det ut 3,1 kr per aktie och frågan är om Nobina kommer att offra en större procent än 75% av sin EBT för att inte sänka sin utdelning, eller kommer man att följa sämre år med sänkt utdelning. Eftersom nettoskulden fortfarande är relativt hög så tror jag man kommer att tvingas sänka utdelningen, och då tror jag till omkring 2,7 kr / aktie. Jag varken köper eller säljer Nobina aktier i detta läget eftersom jag tycker att Nobina har en rimlig tyngd nu i utdelningsportföljen, men om kursen kommer ner till omkring 37-38 kr så kan jag tänka mig att köpa fler.

Sammanfattning:
Rapporten: 😐
Utdelning Föregående år: 3,1 kr
Mitt minikrav på utdelningstillväxt: 0%

Min gissning på utdelning nästa år: 2,7 kr (-13%)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar