lördag 23 juni 2018

Vad är Direktavkastning?


För att förstå direktavkastning måste jag först förklara vad utdelning är, eftersom de två orden är nära sammankopplade. Ett bolag kan dela ut en del av sin kassa i utdelning till sina aktieägare. Utdelningen är belöningen för den risk aktieägaren tagit när bolaget tog in pengar, oftast för att kunna växa och bli lönsamt.

Säljaren som sålde dig aktien säljer framtida utdelningar till dig för ett pris, vilket blir aktiekursen.

Utdelningen anges i kronor per aktie. Exempelvis kan ett bolag ge 2 kr per aktie i utdelning per år, och har du då 50 aktier blir det 100 kr i utdelning.

Är man ute efter att köpa bolag med hög utdelning så är inte utdelningen per aktie i sig det mest intressanta nyckeltalet. Ta exempelvis två bolag, A och B som delar ut 2 kr per aktie och år. Men bolaget A's aktiekurs är just nu 40 kr per aktie medan Bolag B's aktiekurs är 400 kr per aktie. Har du 400 kr att handla för får du 10 st aktier i bolag A men bara en aktie i bolag B. 10 aktier i bolag A ger 20 kr i utdelning per år och den enda aktien i bolaget B ger endast 2 kr i utdelning. Så istället för utdelning per aktie brukar man prata om direktavkastning där man tar utdelningen per aktie och år i kronor och delar med aktuell aktiekurs, då får man oftast ett tal mellan 0 och 0,15 och uttryckt i procent är det mellan 0% och 15% direktavkastning. Man kan jämföra det med en ränta man får från t.ex. sparkonto, även om risken är betydligt högre när det gäller en aktie. Köper du en aktie med 5% direktavkastning så får du 5% avkastning på din investering under ett år genom utdelningen. Aktiekursen kommer dock antagligen att ändras under året.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar