onsdag 8 augusti 2018

Lendify - Boom or Bust



Lendify är ett relativt nytt företag som skapades 2014 med idén att förmedla lån mellan privatpersoner. En idé som funnits längre tillbaka i USA och England. Tanken är att ge privatpersoner möjligheten att låna ut pengar till andra privatpersoner och att låntagare ska kunna få en bättre ränta. Initiativet är bra tycker jag och jag hoppas dem lyckas konkurrera med bankerna om lånen eftersom det sätter press på räntan och vi som privatpersoner kan få ett nytt alternativ på räntesparande.

Jag har själv under juli satt in 12 500 kr via Lendify, och 5 500 kr av dem är just nu utlånade.

Men hur stabilt är då egentligen Lendify som företag?

Deras årsredovisningar finns på deras hemsida här. Jag är ingen redovisningsexpert, men några saker kan man ju konstatera, t.ex. att de just nu går med kraftig förlust. Låt oss titta närmare på deras verksamhet och hur de tjänar pengar.

Intäkter

  • Serviceavgift
  • Uppläggningsavgift
  • Mindre saker såsom avi avgift för icke e-faktuering.


Lendifys absolut största intäkt kommer från deras serviceavgift på de lånen de förmedlar. Beroende på låntagarens kreditbedömning (A till F) så tar Lendify ut en serviceavgift varje månad. I deras årsredovisning säger dem att snittet på serviceavgiften är 2%, medan i en nyligen presenterad presentation så anger man 3% i snitt.

Tittar man t.ex. på deras årsredovisning 16/17 (brutet räknskapsår) så hade de en omsättning på 4,5 MSEK och i slutet av den perioden hade man total utlåning på 146 MSEK. Vad är då omsättningen per utlånad krona? 4,5 / 146 = 3,1%. Så det ger en antydan på hur stor deras serviceavgift är.

3,1% ska dock tas med en nypa salt eftersom deras totala utlåning under året i snitt har varit lägre då utlången ökat kraftigt under året. Så 3,1% är i underkant. Troligen var utlåningen i snitt kring 130 MSEK och då blir omsättningen per utlånad krona 4,5/130 = 3,5%. Där ingår dock också uppläggningsaviften för nya lån vilket är 495 kr per lån. Under den perioden fick man in 47 MSEK i nya lång och enligt dem själva är snittlånet på 120 TSEK, så 47 000 / 120 är c:a 400 nya låntagare vilket då har gett en intäkt för uppläggningsavgiften 400 x 495 vilket är c:a 200 TSEK. Drar vi bort den intäkten så blir det c:a 4,3 MSEK i intäkt för serviceavgiften vilket i förhållande till utlåningen då är 4,3 / 130 som är 3,3%.

Så någonstans i dem regionerna ligger deras serviceavgift på i snitt för 16/17. Dem har även släppt en årsredovisning för 2017 (maj-dec) men eftersom den inte gäller för ett helt år så blir det krångligare att räkna ut serviceavgiten baserat på den.

Lendify.se

Utgifter

Största delen är "Övriga externa kostnader" som ökade kraftigt under 2017 (från 39,6 MSEK 2016-05-01 till 2017-04-30 till 60,0 MSEK 2017-05-01 till 2017-12-31).
Där ingår leasingkostnader för hyra lokaler (-2,0 MSEK), men resten av dem "Övriga externa kostnaderna" får vi gissa vad dem är. Dem har byggt ett eget IT-system så det har förstås kostat. Så här säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer till DI Digital angående ökade kostnader:
”Vi har breddat våra funktioner inom regelefterlevnad, risk och finans och även investerat i varumärket och reklam. Det gör vi för att bygga ett stort bolag”, säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify, till Di Digital. 6 Juli 2018
Andra kostnader är personalkostnader (maj-dec 2017 15,7 MSEK).

Utsikter

Lendifys senaste årsredovisning är från 2017 (maj-dec) och då redovisade man en förlust på 69 MSEK och det kan ställa i jämförelse till riskkapitalet man fått in på 223 MSEK och omsättningen som var 25 MSEK. Så där är lite att jobba på minst sagt. Man växer dock kraftigt och 95% av den totala utlåningen har skett under dem senaste 18 månaderna (dec-16 till maj-18). 31/12-17 hade man en kassa på 89 MSEK så där är och ta av, men som jag ser det kommer det nog att krävas flera nyemissioner och kanske ytterligare obligationslån innan man är i hamn.

Så om vi tar ovan intäkter och utgifter från årsredovisningarna och även gissar hur det kommer att se ut framöver så kan det se ut så här:

Fram till 31/12-17 vet vi exakt resultatet via årsredovinsingen. Året 2018 vet vi en del om redan, t.ex. enligt deras presentation från juni så hade de lånat ut totalt 1,145 miljarder SEK. Medan resultat efter det är gissningar från min sida baserat på deras momentum just nu.


Vi vet också utlåningstakten från deras hemsida vilket säger 950 miljoner utbetalda lån under dem senaste 18 månaderna (maj 2018).



Jag antar i grafen ovan att dem når 1 miljard i utlåningstankt under 2018, 1,3 miljarder under 2019 och 1,5 miljarder 2020. Jag antar en serviceavgift i snitt på 3.3%.

Kostnaderna är dem svåraste att sia om, men jag antar att kostnaderna ökar med c:a 10% per år, och isåfall skulle Lendify gå jämt ut år 2020. Detta är då förstås baserat på massor av antaganden och rena gissningar, t.ex. så antar jag då att deras ränteutgifter för lån inte ökar.

Förväntade kreditförluster (när låntagare inte betalar tillbaka) enligt deras senaste presentation väntas uppgå till 1,5%. Så den siffran får ju inte öka, för då blir långivare mer tveksamma, och utan långivare blir det inte mycket till utlåning.

Mer information

För att få perspektiv läs gärna andra artiklar om Lendify, t.ex.:
https://www.breakit.se/artikel/14314/laneutmanaren-lendify-vaxer-i-snabb-takt-men-det-kostar
https://www.breakit.se/artikel/13515/nu-har-lendify-lanat-ut-over-en-miljard-kronor
https://digital.di.se/artikel/forlusterna-vaxer-for-laneutmanaren-lendify

Förtroendet för branschen är skadat

Det finns exempel på när den här typen av verksamhet har gått riktigt illa. T.ex. i fallet Trustbuddy som också förmedlade lån mellan privatpersoner, där långivare har fått kämpa för att iallafall få tillbaka en del av sina utlånade pengar när Trustbuddy gick i konkurs. Trustbuddy hade använt långivarnas pengar själva (t.ex. för att täcka kreditförluster) och använde nya långivares pengar till att betala räntan till existerande långivare. Alltså ett s.k. Ponzibedrägeri, där man är beroende av nya investerare för att hålla en bluff igång. Därmed betyder inte det att samma sak kommer att hända i Lendify, men som långivare bör man beakta att risken finns.
https://digital.di.se/artikel/miljonbluffen-i-trustbuddy--sa-har-gick-det-till
https://digital.di.se/artikel/trustbuddys-anvandare-lanade-ut-280-miljoner-bara-15-procent-har-aterfatts

Vad gör Lendify för att minska riskerna för långivarna

Under 2017 slöt man ett avtal med Lindorff som tar över administrationen för avtalen mellan långivare och låntagare, i händelse av att Lendify går i konkurs. Hur stabil det här övertagandet skulle bli vet jag inte, men det är bra att det finns en "backup" lösning.
Lendify skriver så här i sin årsredovisning:

För att minimera kreditförlusterna så har man minimikrav på nya låntagare. Svårt att kontrollera att dem följer detta men jag tycker det låter som vettiga regler iallafall.

Lendify.se

Finns också en del intervjuer med företaget. Här är en med deras VD:

Slutsats

Min slutsats blir att man ska vara försiktig när det gäller utlåning till Lendify. Min utlåning via Lendify blir begränsad till vad jag redan lånat ut, tills det att dem står på stabilare fötter. Det finns ingen anledning att rusa till Lendify just nu. Till skillnad från aktier så är jag inte ägare i Lendify så det är inte bråttom att "komma in tidigt". Vi som privatinvesterare kan lugnt vänta och se hur Lendify utvecklas innan vi väljer att använda deras tjänster. Min utlåning är en "testa och se" insats och samtidigt lär jag mig förhoppningsvis en del om verksamheten under tiden. För varje årsredovisning så kommer vi också veta mer var det lutar för Lendify.

2 kommentarer:

  1. Tack för ett superbra inlägg om Lendify. Jag har investerat en liten slant där också men är även jag lite orolig för att de är så långt ifrån att gå med vinst. gillar idén och hoppas att det kan gå bra för dem. Vi får hålla koll på bolaget under resans gång.
    Mvh Pappa Betalar?

    SvaraRadera
  2. Tja Fyra Riksdaler!

    Riktigt bra och nyanserat inlägg du skrivit, tack för bra läsning!

    Jag lägger till dig i min blogglista på min blogg! :)

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera