tisdag 18 december 2018

Min ITPK placering hos Movestic

Flytten av min tjänstepension ITPK från SEB till Movestic är nu klar och som standard läggs då alla pengar in i Movestics entrelösning. Entrelösningen består av (om man är yngre än 59 år) till 80% av en aktivt förvaltad globalfond (Öhman Global Hållbar A) och till 20% an aktivt förvaltad Sverigefond (Didner & Gerge Aktiefond). Efter 59 års ålder flyttas mer och mer över till en kort räntefond för att minska risken inför pensionen.

Är det då någon skillnad i avgift att ha entrelösningen eller att placera själv pengarna i 80% Öhman Global och 20% Didner & Gerge? Alltså samma fördelning. Entrelösningen kostar 0,27% i årlig avgift. Öhman global kostar 0,22% och Didner & Gerges aktiefond kostar 0,45%. Om man själv hade satt en 80/20 fördelning blir då avgiften (0,22% x 80%) + (0,45% x 20%) vilket blir 0,266% i årlig avgift. Alltså marginellt lägre än entrelösningen. Så man får ingen fördel i avgift av att ha entrelösningen. Däremot sköter Movestic riskfördelningen automatiskt åt dig efter 59 års ålder i entrelösningen, så det kan vara en trygghet om man inte själv vill balansera risken i portföljen.

Jag märkte ett par skillnader mot SEB i Movestic. Hos Movestic går det att välja entrelösningen tillsammans med enskilda fonder. Det går även att välja entrelösningen igen om man vill gå tillbaka till den lösningen efter att själv ha valt fonder tidigare.

Jag märkte att morningstar-betygen på fonderna enligt Movestic inte stämmer. Två har mindre betyg, medan två andra har högre än vad Movestic anger.
Didner & Gerge Aktiefond har enligt Movestic 5 stjärnor i betyg medan de egentligen bara har 3.
Öhman Sweden Micro Cap har enligt Movestic 5 stjärnor i betyg medan de egentligen har 4.
Handelsbanken Tillväxtmarknad Tema har enligt Movestic 4 stjärnor i betyg medan de egentligen har 5.
Öhman Etisk Index USA A har enligt Movestic 4 stjärnor i betyg medan de egentligen har 5.

Didner & Gerges aktiefond som ingår i entrelösningen har fått se sitt morningstarbetyg sjunka från 5 stjärnor till 3. "Sharp Ratio" som är ett mått på hur väl en fond presterar i förhållande till sin riskexponering är nu nere på 0,31 för Didner & Gerges aktiefond, där fonder helst ska ligga över 1 (>2="Mycket bra" >3="Utmärkt"). Vilket också speglat sig i morningstars nya betyg.

Globalfonden Öhman Global låter som en bra riskspridning men den består till 50% av USA aktier (som de flesta globalfonder) och det är för mycket vikt mot USA för mig personligen.

En anledning till att jag valde Movestic var att de erbjöd fonden Öhman Sweden Micro Cap som jag länge gillat. De har ett stort innehav i bl.a. Beijer Ref som jag själv har i min portfölj. De har "sharp ratio" på 0,7.

Jämför jag Öhman Sweden Micro Cap med Didner & Gerge's småbolag och aktiefond på 5 år så klår Öhmans fond dem andra trots den högre avgiften. Det är förstås ingen garanti för att det ska fortsätta på samma sätt i framtiden.

Avanza.se
För att sprida risken väljer jag också 4 andra fonder spritt över världen. Handelsbanken Asien (Morningstarbetyg 5, Sharp Ratio 1,13), SEB Östeuropafond Småbolag (Betyg 5, Sharp 1,41), Handelsbanken Tillväxtmarknad (Betyg 5, Sharp 1,14) och Allianz Europe Equity (Betyg 4, Sharp 0,34).

Det tråkiga är att där bara 9st aktiefonder att välja mellan hos Movestic när det gäller ITP, så det är inte mycket utrymme för att byta om någon fond skulle börja prestera dåligt mot index. Dem andra 4 försäkringsbolagen som man hade att välja på har ungefär samma utbud i antal fonder. Så det valbara utbudet hos bolagen hade jag gärna sett utökats.

Jag sätter en jämn fördelning mellan de fem fonderna, och då ser fördelning ut så här:

2 kommentarer:

  1. Jag antar att du har kollat upp Movestic ordentligt, för mig ringer det mest tveksamma klockor, men kan inte kalla mig så väldigt insatt
    https://www.svd.se/pensionsbolagen-som-mjolkar-ditt-sparande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Road
      Tack för länken. Det är definitivt en varningsklocka när bolag hamnar i top i jämförelser för dyraste pensionssparande. När det gäller privata pensionsparande så har jag flyttat min IPS (Individuellt pensionssparande) som tidigare var avdragsgiltig till Avanza där de inte har några fasta avgifter till skillnad mot SEB där jag hade min IPS innan. Eftersom IPS'en nu inte är avdragsgiltig längre så har jag startat ett eget pensionsparande hos Länsförsäkringar på ett vanligt ISK konto. Valet föll på Länsförsäkringar mest för att jag får bonus på mina försäkringar om jag också månadssparar.
      När det gäller tjänstepensionen ITPK så är där endast 5 olika bolag att välja på och endast 2 av dem (Danica och Movestic) har inga flyttavgifter. Danica har en bra entrelösning med låg avgift där man får en global indexfond, men jag valde Movestic där det finns mer intressanta fondval till bra avgifter.
      Som tur är kan man ju flytta sin ITPK tjänstepension när man vill, till ett av dem andra valbara bolagen om det skulle visa sig att Movestic försöker sig på att smyga in avgifter som inte varit tydliga från början.
      Mvh

      Radera