måndag 18 december 2017

Ett bostadsexperiment



Bostadsutvecklaren SSM har sen noteringen på 59 kr den 6 april 2017 fallit 65%. Många andra bostadsutvecklare har gjort en liknande resa sen bostadsoron tog fart. Som ägare av aktien är det förstås trist att se aktien falla och falla.



Men nu ska jag se om det lönar sig att helt gå motvalls. Ett litet experiment alltså. Jag köper idag 250 st SSM aktier för 20,40 stycket till utdelningsportföljen. SSM har aldrig delat ut någon vinst sen dem blev publikt bolag, men med lite grävande kan man se var det lutar.

För det första har SSM som utdelningspolicy att dela ut mer än 30% av vinsten efter skatt från och med 2017. Första utdelningen delas ut i samband med årsmötet 2018 enligt SSM.

Så hur stor blir då vinsten för 2017? Tre kvartal har redan gått, och då kan man se i kvartal 3 rapporten att SSM har en vinst på 3,72 kr per aktie efter skatt för det tre första kvartalen.

Om vi lite försiktigt säger att kvartal 4 ger 1 kr i vinst så kommer 2017's vinst uppgå till 4,72 kr per aktie.

Minimum skulle då 30% av den vinsten i utdelning innebära en utdelning på 1,4 kr per aktie, alltså en direktavkastning på 6,8%.
En utdelningsandel på 50% skulle innebära en direktavkastning på 11,6%.

Det finns förstås risker för SSM. Bostadsbubbla, felsatsningar osv. men jag har svårt att tro på en sådan fullständig katastrof för bolaget som aktiekursen visar i nuläget. Ska bli intressant att följa hur utdelningen utvecklar sig de närmaste åren.

Som alltid, gör din egen analys och dra dina egna slutsatser innan du handlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar