måndag 22 oktober 2018

Beijer Ref rapport kvartal 3

Aktie: Beijer Ref
Period: Kvartal 3 2018
Portfölj: Utdelningsportföljen
Lista: Mid Cap Stockholm


Periodens resultat (Kvartal 3)

Nettoomsättning:    3 607 mkr (2 555) + 41% (15,6% organisk)
Rörelseresultat:    339 mkr (217) + 57%
Rörelsemarginal:    9,4% (8,5%)
Resultat:           240 mkr (149) + 61%
Resultat per aktie: 1,88 kr (1,16)



Kommentar

Kylgrossisten Beijer Ref kom idag med sin kvartal 3 rapport för 2018, och den liknar väldigt mycket kvartal 2's resultat med kraftig tillväxt och förbättrad rörelsemarginal. Vi i Norden har ju känt av den rekordvarma sommaren och detta kvartalet slog rekord för regionen norden med en organiskt tillväxt på hela 30% och ett fördubblat resultat. Ser man tillbaka några år så ser man att detta året kommer att vara exceptionellt, och vi kan nog inte förvänta oss samma tillväxttakt när väl räntan höjs och det blir dyrare att ha lån för Beijer Ref, som just nu driver förvärven. Jag tror det kan vara det som fick Beijer Ref's aktiekurs att sjunka med 8,7% idag. Jag tror många tänker att Beijer Ref har nått sin topp, och att det blir svårare framöver att matcha tillväxten dem haft, och är man kortsiktig så kan detta vara en bra tidpunkt att kliva av. Jag själv ser mig som aktieägare i Beijer Ref i många år framöver och sitter själv still i båten. Beijer Ref är mitt största innehav i utdelningsportföljen men skulle aktiekursen närma sig 120 så kan jag tänka mig att köpa på mig fler.
 

Med alla förvärv så är det intressant att se hur mycket av tillväxten som faktiskt kommer från egen tillväxt, och glädjande nog kommer hälften av tillväxten från organiskt tillväxt. I år har Beijer Ref växt 14,7% organiskt och det är imponerande för ett såpass stort bolag.


Nyckeltalet "Avkastning på sysselsatt kapital" är nu uppe i hela 18%. Nyckeltalet står för hur bra bolaget är på att använda sitt egna kapital för att generera vinst. Generellt när det gäller utdelningsaktier vill man nog ha över 10%.



Utdelningen

 Bara ett kvartal kvar innan Beijer Ref ska bestämma sin utdelning för året 2018. Med en väldigt varm sommar och troligen ett rekordår för Beijer så får vi troligen se en kraftigt höjd utdelning. Kanske en bonusutdelning för att det varit ett exceptionellt bra år. Blir tillväxten 30% i år med en rörelsemarginal på 9% så landar vi på c:a 6,6 kr i vinst per aktie för 2018. Beijer Ref's utdelningspolicy är att dela ut 50% av vinsten. Det blir 3,3 kr per aktie i utdelning. På dagens pris 154 ,00 kr per aktie blir det isåfall en direktavkastning på 2,1%.



Sammanfattning

Rapporten: 😁
Utdelning Föregående år: 1,92 kr / aktie (justerat för 3:1 split)
Mitt minikrav på utdelningstillväxt: 5%
Gissning utdelning för 2018: 3,3 kr / aktie (+72% utdelningsökning)
Sammanhängande år med höjd utdelning: 4 år
Sammanhängande år utan sänkt utdelning: 16 år


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar