torsdag 1 februari 2018

Månadsrapport Januari 2018

Börsen för den första månaden i år börjar försiktigt uppåt med 1,6% (OMXSPI). Kvartal 4 rapporterna har börjat trilla in och hitintills har det varit blandad kompott med H&M i den sämre änden medan Beijer Ref levererade en kanonrapport. I februari rapporterar 28(!) företag som jag har i mina aktieportföljer. Den som tycker Februari är en tråkig månad rekommenderar jag att börja intressera sig för aktier för herregud vad mycket rapporter det finns att läsa och grotta sig ner i.



Spekulativa portföljen (+4,0%)

Min spekulativa portfölj steg 4% och det är första gången sen juni förra året som portföljen klådde index så det var en lättnad, och året kunde inte börja bättre. Även om man är långsiktig så är det inte bra om portföljen underpresterar för länge. Största dragloket blev Plejd som steg 40% under januari. Plejd har alltså stigit mer än 200% på 4 månader, det är så pass mycket så jag sålde hälften för att säkra en del av vinsten. Magnolia Bostad tog lite revansch under januari med en uppgång på 19% och min favoritspelutvecklare Paradox steg 23%. I botten hittar vi Mips som har haft problem med att kopior av deras produkt dykt upp lite här och var. 



Utdelningsportföljen

I januari blev det tråkigt nog inga utdelningar, men däremot en del affärer. Jag sålde min sista Preferensaktie Volati Pref eftersom riksbankens räntehöjning förväntas i mitten av detta året, vilket borde sätta press på referensaktier. Två nya utdelningsaktier ByggPartner och Marine Harvest tog plats i portföljen, och sen ett par påfyllningar av Skanska aktien. Förväntad utdelning för 2018 är nu uppe i 15 300 kr.


Handel i Januari

Förutom utdelningsaktier så har det blivit ett nytt tillskott i den spekulativa portföljen genom Diadrom Holding som är ett litet konsultbolag baserat i Göteborg som är specialiserade på diagnostiktjänster och har egen mjukvara för fordon vilket gör Diadrom intressant i den här tiden när vi går mot självkörande fordon. Jag har länge funderat på hur man kan spekulera i den kommande självkörande revolutionen och i vilka bolag isåfall. Diadrom är ett första steg. 




Portföljerna

En uppdatering av hur portföljerna ser ut visar problemet just nu i den spekulativa portföljen. Bostadsutvecklarna Magnolia Bostad och SSM är dem två största innehaven och med tanke på riskspridning är det inte bra. Jag kommer att sälja av från dessa två men frågan är när det blir läge för det.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar