torsdag 16 augusti 2018

MIPS Kvartal 2 (2018) Rapport



Aktie: Mips
Period: Kvartal 2 (2018)
Portfölj: Spekulativ portfölj
Lista: Small Cap Stockholm








Resultat kvartal 2

Nettoomsättning: 55,6 mkr (36,6) +52% (+53% exkl.valuta)
Rörelseresultat: 21,7 mkr (11,0) + 97%
Rörelsemarginal: 39% (30)
Resultat: 17,1 mkr (8,7)
Resultat per aktie: 0,67 kr (0,34)



Kommentar

 Mips som äger ett patent för att förbättra hjälmars skydd vid rotationsskador lämnade sin kvartal 2 rapport idag och med en massiv 52%-ig tillväxt och 97% bättre rörelseresultat kan man inte annat än att vara nöjd som aktieägare. Eftersom vi inte hört något mer om patenttvister så trodde jag på en bra rapport men den här rapporten var betydligt bättre än vad jag trodde var möjligt. Om vi börjar med tillväxten så beror den enligt rapporten, på att fler hjälmtillverkare väljer att använda MIPS i sina hjälmar. Hjälmar med MIPS till cyklister, motorcyklister och skidåkare växer kraftigt.

När det kommer till rörelseresultatet så är det slående att man växer 52% men att rörelseresultatet växer 97%. Det tyder på att man kan växa utan att behöva öka kostnaderna nämnvärt. Man brukar då prata om att man har en "skalbar" affärsmodell. I MIPS fall är det kanske inte så konstigt egentligen eftersom det inte är de själva som tillverkar hjälmarna. De säljer teknologin, och den teknologin är ju redan till stor del färdigutvecklad, så de stora kostnaderna är redan tagna.


En kul detalj i rapporten är att hälften av cyklisterna i "Tour de France" använde MIPS-teknologi i hjälmen. Det verkar som teknologin nu verkligen börjar slå igenom internationellt.

VD'n Johan Thiel skriver i rapporten att de har en stark plan för att nå sina mål för 2020. De målen han nämner är att nå en nettoomsättning på över 400 MSEK år 2020 med en rörelsemarginal över 40%. För att klara det krävs en årlig tillväxt på 47% vilket just nu då är 37% i år. Rörelsemarginalen för i år 30%. Jag har varit skeptisk till att de klarar av att nå det målet men helt plötsligt ser det faktiskt nåbart ut. Speciellt rörelsemarginalen ser realistiskt ut att nå tack vare deras skalbara modell där högre omsättning nästan automatiskt betyder högre rörelsemarginal.

Framtiden ser onekligen ljus ut för MIPS, och slipper de kostsamma patenttvister så tror jag att MIPS kan fortsätta överraska marknaden som dem gjorde idag. Jag behåller min aktier efter rapporten, och misstänker att aktiekursen kan kliva vidare uppåt det närmaste året. MIPS är nu mitt största innehav i den spekulativa portföljen där den står för 17% av portföljvärdet (snittet är 8%). Men just nu förtjänar den en sådan stor andel.

Sammanfattning:
Rapporten: 😁
Aktiekurs: 99,70 (+15,4% på rapportdagen)
Aktiekurs 1 år: +32%
PEG: 1,7 (12 mån rullande P/E, 50% vinsttillväxt)
Handel på rapport? Nej

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar