torsdag 2 augusti 2018

Gör din egen balansräkning



Den som läser företagsrapporter har säkert stött på balansräkningar, där företagen specificerar vilka tillgångar och skulder dem har. Det kan även vara intressant att göra en egen balansräkning på sina egna tillgångar och skulder för att få en ögonblicksbild på sin finansiella ställning och därigenom få en bättre förståelse på sin egen ekonomiska situation. Dessutom har iallafall jag lärt mig förstå företagens balansräkningar bättre efter att förstå sin egen privata balansräkning.

Jag är absolut ingen redovisningsexpert men att sätta upp en egen balansräkning innebär inga svåra uträkningar. Svåraste delen är kanske att värdera sina tillgångar rätt. Jag har gjort ett exempel på en balansräkning i Google Sheet, som du också gärna får använda til din egen balansräkning om du vill. Basen i en balansräkning är dina tillgångar som du antingen fått ihop genom eget kapital som t.ex. sparande från din lön eller så har du kanske lånat pengar för att köpa tillgångar som t.ex. hus. Summan av det egna kapitalet och skulderna ska tillsammans stämma överens med tillgångarnas värde.


kan också uttryckas så här


Ditt eget kapital är dina tillgångar minus skulderna.

Tillgångar


  • Kassa är pengar du har tillgång till nu
  • Korta placeringar är tillgångar som du snabbt kan sälja av och omvandla till pengar.
  • Maskiner och inventarier är t.ex. bil eller båt.
  • Anläggningstillgångar är t.ex. hus eller lägenhet.

Skulder

  • Kortfristiga skulder är skulder som förfaller inom ett år.
  • Långfristiga skulder är skulder som förfaller till betalning senare än 12 månader.

Soliditet

Nyckeltalet "Soliditet" nämns ofta i sammanhang med rapporter från företag och det är helt enkelt hur stor andel av dina (eller ett företags) tillgångar som kommer från eget kapital. En låg soliditet betyder en hög inlåning med hög andel skulder, medan en hög soliditet betyder låga skulder i förhållande till dina tillgångar. Man kan uttrycka det i "hur solid är dina tillgångar?".



Exempel på privat balansräkning i Google Sheet (länk)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar