lördag 29 september 2018

Nobina Kvartal 2 rapport 2018


Aktie: Nobina
Period: Kvartal 2 (18/19)
Portfölj: Utdelningsportföljen
Lista: Mid Cap Stockholm


Periodens resultat (jun-aug)

Nettoomsättning: 2 235 mkr (2 076) +7,7%
Rörelseresultat: 117 mkr (114) + 2,6%
Rörelsemarginal: 5,2% (5,5)
Resultat:        86 mkr (82) + 4,9%
Resultat per aktie: 0,73 kr (0,74)


Kommentar

Bussoperatören Nobina lämnade igår rapport för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 18/19, med fortsatt fin tillväxt.

Vinsten innan skatt (EBT) påverkades negativt på grund av en reaförlust på 20 MSEK när man tidigare än väntat behövt fasa ut övertaliga bussar. Men trots det höll sig marginalen på en ok nivå.

Som man tidigare utannonserat så har man förvärvat Samtrans AB som kör särskild kollektivtrafik i Stockholmsregionen där den fasta köpeskillingen blev 225 MSEK med en möjlig tilläggsköpeskilling om högst 225 MSEK.

Samtrans omsatte 746 MSEK under 2017 med ett resultat före skatt på 106 MSEK. Det är en EBT (vinst före skatt) marginal på 14,2%. Alltså betydligt bättre EBT marginal än var Nobina har idag (3.9% 2017).

Köpet har nu godkänts av konkurrensverket och förväntas slutföras kvartal 3 2018.

VD'n Magnus Rosén skriver en intressant kommentar i rapporten "Förutom fortsatt organisk tillväxt har vi en aktivt opportunistisk syn på förvärv och har tydliga utvärderingskriterier för detta.". Det låter som mer förvärv är på gång, och jag tror det är rätt väg att gå.

Som man också tidigare nämnt har man tillsammans med Stockholms läns landsting och Järfälla kommun kommit överens om en satsning på en helt elektrifierad självkörande busstrafik i linjetrafik i barkabystaden. Detta är starten på något stort och slår det väl ut så kommer det att sprida sig till resten av Sverige.



Utdelningen

Nu när Nobina förvärvar så vet jag inte hur dem kommer att ställa sig till utdelningen. Men om dem följer sin utdelningsstrategi, att dela ut 75% av EBT vinsten så kan vi spekulera i en 7%-ig tillväxt också för andra delen av det brutna räkenskapsåret. En EBT marginal på 4% är inte orealistisk och skulle isåfall innebära en utdelning om 3,3 kr per aktie. För året 2017/2018 delades 3,35 kr per aktie ut, och antar vi då en likadan utdelning för årets resultat skulle det innebära en direktavkastning på 5,3% på gårdagens slutkurs för aktien (63,60 kr).

Jag tycker Nobina går från klarhet till klarhet som vilket från början var ett "tråkigt" utdelningscase, nu också förvärvar och har en spännande satsning inom självkörande bussar framför sig.

Förvärv av lönsamma bolag och satsning på självkörande bussar ger en spännande framtid. Nobinas aktiekurs kommer troligen att vara svängig med tanke på att resultaten är så beroende på hur gamla de befintliga kontrakten Nobina har är, och därför kommer jag acceptera om utdelningen behöver sänkas vissa år. Istället kommer det att uppstå bra köptillfällen som t.ex. när Nobinas aktie var nere i 40 kr för ett år sedan när kontraktsportföljen var yngre.

Sammanfattning:

Rapporten: 😐
Utdelning för föregående år: 3,35 kr
Mitt minikrav på utdelningstillväxt: 0%
Min gissning på utdelning nästa år: 3,35 kr (+0%)
Sammanhängande år med höjd utdelning: 3 år (Nobina börsnoterades 2015)
Sammanhängande år utan sänkt utdelning: 3 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar