torsdag 9 november 2017

Mips Kvartal 3 rapport




Aktie: Mips
Period: Kvartal 3 (2017)
Portfölj: Spekulativ portfölj
Lista: Small Cap Stockholm





Periodens resultat

Nettoomsättning:    27,3 (21,2)  +29%
Rörelseresultat:    0,1 mkr (2,3) -96%
Rörelsemarginal:    0,3% (10,7%)
Resultat:           -0,2 mkr (1,7)
Resultat per aktie: -0,01 kr (0,08)

Kommentar
Mips, som tagit fram en teknik för att göra hjälmar säkrare, rapporterade sin kvartal 3 rapport idag, och på ytan var det ingen bra rapport. Rörelseresultatet landar i princip på 0, men tydligen har Mips stämt en hjälmtillverkare i Kanada för patentintrång, som har kostat 9,2 MSEK under kvartalet. Kostnaderna har främst bestått av juridisk rådgivning. Rättegången i den första instansen är redan avklarad och pågick mellan 5 september och 19 oktober. Domslut dröjer med 3 till 6 månader, och sen kan det förstås överklagas. Det är förstås helt riktigt att skydda sitt patent även om det kommer att kosta kortsiktigt. Utan denna engångskostnad hade rörelseresultatet landat på 9,3 MSEK och en rörelsemarginal på 34%. Det visar styrkan och lönsamheten i den underliggande verksamheten. Marknaden reagerade negativt idag och sänkte aktien med 12% efter rapporten, men med tanke på engångskostnaderna så ser jag det som en kortsiktig reaktion.

Omsättningen steg "endast" 29% för kvartalet, och eftersom Mips har skämt bort sina aktieägare med tillväxt långt över det så var tillväxten också en besvikelse vid första anblick. VD'n Johan Thiel skriver i rapporten att efterfrågan har varit högre än vad som syns i tillväxten p.g.a att några kunder har problem att öka produktionskapaciteten i förhållande till efterfrågan. Mips tillverkar inte hjälmarna själva utan tillhandahåller teknologin för att göra hjälmarna säkrare.


Rapporten nämner också att Mips expanderar i två nya områden genom nya produktlösningar. Första är inom hjälmar för motorcykelförare och den andra är inom hjälmar för tyngre bestyckade poliser. Speciellt hjälmar till motorcykelförare låter intressant. 

Värdering

När det gäller snabbväxande företag så är det extra svårt att veta vad som är ett vettigt pris för aktien. Priset stannade idag på 59 kr per aktie. Skulle man använda traditionella värderingsmetoder som P/E talet så skulle P/E talet för resultatet 2016 hamna på hissnande 88, i jämförelse med runt 20 i snitt för hela stockholmsbörsen.

Mips har som mål att nå en omsättning på 400 MSEK år 2020 med 40% rörelsemarginal. Tar man hänsyn till Mips Nettokassa på 25 MSEK så värderas rörelsen till 9,2 gånger rörelseresultatet för målet 2020, om man nu kan nå det.

Om man spånar på att dem kan nå en 50% tillväxt nästa år med 35% rörelsemarginal så blir värderingensmultiplen 22 och med samma tillväxt och marginal för 2019 blir värderingen 14-15. En mer rimlig multipel. Men det är oerhört svårt att sia om resultat så långt in i framtiden. Jag tror man istället får fråga sig om man tror på att teknologin har en framtid och att Mips kan skydda sitt patent, för det lär dyka upp kopior.

Vad är Mips?

Det är svårt att beskriva vad Mips teknologi egentligen går ut på, och det är också Mips utmaning att få ut den informationen till allmänheten. Men Testfakta gjorde ett cykelhjälmsjämförelse 2016 som jag tycker beskriver fördelarna med Mips teknologi bra, och som deras tester visar så behöver inte hjälmen vara dyr för att få den med Mips rotationsskydd.


Sammanfattning:
Rapporten: 😐
Aktiekurs: 59,0 (-12% idag)
Rörelsemarginalen: Ok, med tanke på engångskostnaderna
Tillväxten: Lägre än förväntat
Handel på rapport? Köpte 27 st aktier för 58 kr idag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar