torsdag 10 maj 2018

MIPS Kvartal 1 Rapport



Aktie: Mips
Period: Kvartal 1 (2018)
Portfölj: Spekulativ portfölj
Lista: Small Cap Stockholm








Resultat kvartal 1

Nettoomsättning: 23,6 mkr (21,1) +12% (+20% exkl.valuta)
Rörelseresultat: 1,8 mkr (-4,9) + 5,8%
Rörelsemarginal: 7,6% (7,4%)
Resultat: 1,7 mkr (-4,1)
Resultat per aktie: 0,07 kr (-0,19)



Kommentar

 Mips som kommit fram med en teknologi för att förbättra hjälmar så att de även skyddar hjärnan för rotationsskador lämnade idag sin kvartal 1 rapport. Den visar på en tillväxt på 12% vilket är något lågt, justerat för valutaeffekter (svagare dollar) så var den organiska tillväxten 20%. Utvecklingen är något svagare än vad MIPS förväntat sig enligt deras rapport. Målet att nå 400 mkr i omsättning till 2020 ser just nu ut att inte kunna nås för det kräver en 47%-ig årlig tillväxt.


MIPS har haft en del pågående patenttvister som nu verkar vara avklarade. En var mot hjälmtillverkaren POC och där har dem två kommit överens om att samarbeta istället. Den mer kostsamma och utdragna processen mot Bauer i Kanada fick nu 8 maj ett positivt domslut för MIPS del, där domstolen slår fast att MIPS patent även håller i Kanada och att en del av Bauers egna patenträttigheter anses ogiltiga eftersom de uppenbart är kopierade från MIPS utvecklade teknologi.

Rörelseresultatet har belastats med 1,2 mkr för patenttvister i år. Jämför man rörelseresultatet med kostnader för patenttvister ser det ut så här:



Där ser man kostnaderna för dessa tvister tynger resultatet betydligt, och särskilt förra året. Utan dessa kostnader hade man nästan dubblat resultatet förra året.

Sammanfattning:
Rapporten: 😐
Aktiekurs: 68,00 (+6,6% på rapportdagen)
Handel på rapport? Nej

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar