torsdag 24 maj 2018

Utdelningsportföljen fyller 1 år


Jag började med utdelningsportföljen för ungefär 1 år sedan. Tanken var och är att den portföljen ska utgöra största delen av mitt aktiesparande och att jag vill ha utdelande aktier så att jag får en passiv inkomst bredvid min löneinkomst. Nu när det gått ett år så kan det vara bra att utvärdera portföljen.

Hur ser portföljen ut idag?

Idag består portföljen av 22 aktier. Största innehavet är min personliga favorit Beijer Ref och resten ser ut som följer:



Jag har haft huvudfokus på svenska aktier eftersom det är bolagen här i Sverige som man känner till bäst. Men det kan vara bra att diversifiera portföljen mer till andra länder för att sprida risken. När den amerikanska börsen kommer ner i värderingen ska kan det bli ett par köp där.


Fördelen med svenska aktier är att jag inte tar någon direkt valutarisk eftersom de handlas i svenska kronor, men det går oftast inte att undvika den indirekta valutarisken hos bolagen. Ett bolag kan t.ex. ha produktionen i Sverige och betalar lön i svenska kronor men den största försäljningen i USA vilket betyder intäkter i Amerikanska dollar för bolaget.


Mitt mål är att fördelningen mellan min mer chansartade spekulativa portfölj och utdelningsportföljen ska vara 75% utdelningsaktier och 25% övriga. Just nu är det 70-30 eftersom den spekulativa portföljen faktiskt gått ännu bättre än utdelningsportföljen.

Hur ska man utvärdera en utdelningsportfölj?

Så hur ska man egentligen utvärdera en portfölj aktier där fokus är på utdelning? Det finns faktiskt en del sätt att utvärdera en sådan portfölj. Ingen av de sätten jag listar här är egentligen fel, så man får välja ett sätt som man själv anser är rätt enligt de personliga målen man har.
  1. Utdelning i förhållande till investerat kapital
    • Om jag investerar 100 kr i en utdelningsaktie och under ett år får 5 kr i utdelning så kan man säga att jag fått 5% (5/100) i avkastning. Om fokuset endast är utdelning kan det vara ett bra variant. Jag tycker dock man missar utvecklingen på aktien. Har aktiens värde sjunkit till 90 kr så har man faktiskt blivit 5 kr (90-100+5) fattigare totalt sett.
  2. Aktiekursutveckling
    • Om jag investerar 100 kr i en utdelningsaktie och om värdet på den aktien efter ett år är 105 kr så kan man säga att min investering ökat 5%, men då missar man kanske det viktigaste delen, nämligen utdelningen.
  3. Total avkastning
    • Lägger man ihop aktiekursens utvecklingen och utdelningen så får man enligt mig den mest rättvisa bilden på en portfölj fokuserad på utdelning. Det kallas total avkastning. T.ex. om jag köper en aktie för 100 kr och den aktien ett år senare är värd 110 kr och jag fått en utdelning på 5 kr så har jag ett kapital på 115 kr (110+5) och har haft en total avkastning på 15% eller 15 kr.

Hur gick det?

Under ett år har portföljens värde stigit 14% för de svenska aktierna. För att veta om det är bra eller dåligt kan man jämföra med olika index.  Om jag vill se min totala avkastning på utdelningsportföljen under 1 år så behöver jag inte räkna ut det själv eftersom Avanza kan skapa en portföljrapport åt en. Ett bra index att jämför med är "SIX Portfolia Return Index" som ska spegla utvecklingen på stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Det jämförelseindexet har under samma period stigit med 5% så min portfölj har onekligen gått bra så här långt.




Hur väljer jag utdelningsaktier?

En utdelningsaktie ska enligt mig ha några viktiga egenskaper.
  • En hög hållbar direktavkastning (c:a 5-7%) ELLER en hyfsad direktavkastning (c:a 3-5%) med hög sannolikhet för stigande utdelning.
  • Verkar i en bransch där affärsmodellen är hållbar för en lång tid framöver.
  • Avbetalning på skulder i förhållande till resultatet (räntetäckningsgrad) ska vara så pass lågt så att bolaget klarar av en generell räntehöjning.
  • Utdelningen ska inte ha sänkts under många år.
Här på bloggen har jag en watchlist som uppdateras sig automatiskt där jag följer en del bolags direktavkastning tillsammans med en del andra nyckeltal. De bolagen som har bäst direktavkastning tillsammans med bäst omsättningstillväxt (finns uppe till höger i grafen) är de bolagen som lockar mest, och det är oftast där jag kollar innan jag köper.

Sen finns det bolag som man inte ens har på radarn och aldrig hört talas om, och för att fånga upp dem tycker jag om tidningen börsveckan som tipsar om många småbolag som man annars inte hade hittat.

Varför utdelningsportfölj?

Den största orsaken för min del till att jag har en utdelningsportfölj är att jag faktiskt inte behöver bry mig om aktiernas kurser under året. Utdelningen är i fokus och den förändras inte mycket. Visst kan ett bolag slopa sin utdelning helt men förhoppningsvis har man fått varningssignaler tidigare så att man isåfall har sålt aktien eller att bolaget har en väldigt bra anledning. En sänkt utdelning är en sådan varningssignal till exempel.

En sjunkande aktiekurs kan tvärtom vara ett bra tillfälle att köpa aktien till en billigare peng. En tillfälligt sjunkande aktiekurs kan ibland bero på en allmän börsoro och inte ha med bolaget i sig att göra, och då kan man göra bra klipp.

Ett bra tillfälle att undersöka aktiekurserna i utdelningsportföljen är t.ex. efter 1 år så att man får en sammanställning på utvecklingen i % och jämföra med ett index så att man ser att det verkar vara rätt strategi man valt.

Den näst största orsaken till att jag har en utdelningsportfölj är att utdelningar helt enkelt känns bra att få. Speciellt från bolag som man själv använder sig av. T.ex. utdelningen från Axfood känns extra bra eftersom jag handlar på Willys och vet att en del av vinsten Willys gör på mig får jag tillbaka genom utdelningen.

Portföljen ger också en jämn passiv inkomst som ett komplement till lönen. När utdelningarna växt så mycket att det skulle täcka alla utgifter så har man fått en ekonomisk trygghet.

Löpande Strategi

Just nu har jag 22 aktier i portföljen, och runt det talet är max det antalet aktier jag vill ha. Om det blir fler än 30 aktier så kommer det bli svårt att hinna följa upp alla bolagens rapporter och nyheter.

Jag återinvesterar alltid utdelningen, men ofta inte i bolaget som gav utdelningen, utan istället den aktien som just nu kommer att ge mig bäst avkastning framöver. Återinvesteras utdelningen så kommer utdelningen att öka ännu mer nästa år osv. och då kan man åtnjuta "Ränta på ränta" effekten vilket ger ett rejält uppsving på portföljvärdet ju mer tiden går.

Fortsätter portföljen i samma takt som den gjort senaste året så kan man inte förstås vara mer än nöjd.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar