torsdag 15 november 2018

Storytel kvartal 3 rapport 2018

Aktie: Storytel
Period: Kvartal 3 2018
Portfölj: Spekulativa portföljen
Lista: Spotlight








Kvartal 3 resultat


Nettoomsättning: 373 mkr (309) +21%
Rörelseresultat: -61,1 mkr (-16,6)
Rörelsemarginal: -16% (-5,4%)
Resultat: -54,4 mkr (-11,7)
Resultat per aktie: -1,00 kr (-0,24)


Kommentar


Storytel fortsätter sin tillväxtresa och inte så överraskande så går dem med förlust nu när de är inne i en tillväxtfas. Sett till 2018 så ser det ut som man kommer nå 1 000 MSEK i intäkter för strömmande tjänster. Jag såg i början av året att förlusterna började äta upp kassan så det var inte överraskande att man gjorde man en riktad nyemission under kvartalet och tog in 500 MSEK

Vidare kan man läsa att innan jul kommer man kunna köpa ett familje-abonnemang, något som konkurrenten Nextory redan har. Intressant och se om det påverkar lönsamheten.

Storytel väntar sig att momsen på ljudböcker kommer att sänkas från 25% till 6% den 1 Juli 2019. EU har kommit fram till att det är ok att ha 6% moms för ljudböcker och den svenska regeringen väntas sänka momsen nästa år. Intressant att se om Storytel (och konkurrenterna) kommer att sänka priset för sina abonnemang lika mycket som momsen.

Man har ju sen tidigare också lanserat en E-boksläsare kallad "Storytel Reader". Det märkliga, för mig iallafall var att man inte kunde spela upp ljudböcker på den men endast läsa på den. Men man kommer att uppdatera läsaren så att den även stödjer uppspelning av ljudböcker. Man förväntar sig att det kommer att ta ett par år innan den här läsaren har någon påverkan på resultatet.



Storytel finns nu i 15 olika marknader. För första gången fick vi se en bättre översikt över de här marknaderna i förhållande till hur många prenumeranter dem har. Fyra av dem är lönsamma. Tidigare var det Sverige, Danmark och Norge, men nu även Island, som bara lanserades för 6 månader sedan. 

De specificerade inte vilka marknader som ingår i siffrorna, men de nämnde i sin videointervju att Nederländerna ingår i ">50 000" prenumeranter kategorin så förhoppningsvis är den marknaden nu snart också lönsam. Under 2019 förväntar dem sig att 7 marknader finns under samma kategori.

Storytel.se

Storytel har också börjat presentera en karta över var de finns, och det är ju tacksamt för det började bli svårt att hålla reda på alla marknader.
Storytel.se

I kvartal 3 var satte Storytel rekord med 100 000 nya abonnenter. Sommaren brukar vara ett starkt kvartal.



Efter nyemissionen är ny kassan påfylld och uppgår nu till 652 MSEK. Om förlusterna skulle fortsätta i samma takt som kvartal 3 så skulle den årliga förlusten uppgå till 218 MSEK. Nu är inte årlig förlust samma som faktiskt kassaflöde men för att få en förståelse på hur stor förlusterna är till kassan. Så med samma förlusttakt så skulle kassan räcka c:a 3 år. Värt att notera är också att deras långsiktiga lån ökat från 142 MSEK 31 september 2017, till 211 MSEK 31 september 2018. Storytel betalade 2,5 MSEK i ränta för banklån under kvartalet så det kan vara värt att också hålla ett öga på lånen, och hur mycket av nyemissionen de kommer att använda för att betala av lån.

Aktiekursen för Storytel hade en topp på 162,80 kr under Juli men har sedan dalat till 109 kr. Sett på ett år har ändå kursen stigit 56%.


Sammanfattning:

Rapporten: 😐
Aktiekurs: 108 (-0,55% idag)
Aktiekurs 1 år: +56%
Handel på rapport? Nej

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar