måndag 15 maj 2017

Fem kronor guldmynt



Om man tittar närmare på en gammal svensk 5 kronorssedel så står där "Inlöser vid anfordran denna sedel å Fem Kronor med guldmynt enligt lagen om rikets mynt av den 30 maj 1873". När jag såg den texten på en gammal 5 kronorssedel från 1952 som jag fick så blev jag nyfiken. Var det verkligen så att den kunde lösas in för guld? För det låter som en vettig idé att ha möjligheten att lösa in sina pengar och istället få guld om så önskas, eftersom det ger ju sedeln ett faktiskt värde. Till skillnad från idag där våra sedlar och mynt inte är bundet till något reellt värde.




1873 var det år Oscar II blev kung i Sverige efter sin bror Karl XV. Valutaenheten "Kronor" infördes från att tidigare heta "Riksdaler". I samband med de nya kronorna så infördes också "guldmyntfoten" som innebar att varje krona motsvarade 0,4 gram guld. Sveriges riksbank skulle kunna i utbyte mot sedlar ge guld. Detta gjorde så att riksbanken hade begränsat utrymme att påverka penningpolitiken, och åren fram till första världskriget 1914 var inflationen i princip 0%. När kriget utbröt krävdes upprustning och nya pengar för att finansiera den. Men det går inte att trycka nya pengar om man också behöver guld som backar upp de nya kronorna så guldmyntfoten övergavs under första världskriget. Guldmyntsfoten återinfördes 1922 efter hårda åtstramningar men avskaffades helt 1931 när följderna av åtstramningspolitiken orsakade en djup depression världen över med massiv arbetslöshet.

1951 gick Sverige med i IMF och anslöt sig med det till det s.k. "Bretton Wood" systemet, vilket innebar att kronan knöts till dollarn (1 $ = 5,17 kr). Dollarn var i sin tur kopplat till guldet (1$ = 0,89g guld) och på så vis var Sverige tillbaka i guldmyntsfoten. 1 Krona var genom dollarn nu värd lika mycket som 0,17g guld. Kronan hade den växelkursen mot dollarn i över 20 år, men 1973 övergav USA dollarns koppling till guldet på grund av USA's behov att trycka nya pengar. Det var slutet för guldmyntsfoten i Sverige. Idag är kronans kurs flytande och kursen mot andra valutor ändras dagligen.

Hade någon 1952 med min 5 kronorssedel kunnat växla in sedeln mot guld i Sverige? Vet inte. Undrar om någon provade? Personen hade iallafall kunnat växla in 5 kronan till dollar och sen i USA kunnat få ut guld.

Så vad betyder det för våra nuvarande sedlar och mynt. Dem är inte kopplade till guldet längre. Pappret sedlarna är gjorda av är inte värt mycket. Så skulle vi få en mycket hög inflation så kommer inte de nuvarande sedlarna vara mycket värda. Kanske gör riksdalerna comeback en dag när sedlarna blir brasved!

Vi som har aktier borde delvis vara skyddade från hyperinflation tänker jag, vi äger ju delar av ett aktiebolag. Man äger lika många andelar även om pengar blir mindre värda, så aktiepriset borde istället stiga med inflationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar