måndag 30 oktober 2017

Inköp Inwido




Jag har kompletterat utdelningsportföljen med 114 st. aktier för 89 kr st. i Inwido, som är Europas största leverantör av fönster, verksam i Sverige, Finland och Danmark. Expanderar även i andra europeiska länder som Storbritannien, Tyskland och Polen t.ex. De har c:a 4000 anställda och huvudkontoret ligger i Malmö. De har tidigare hetat Elitfönstergruppen som i sin tur var en hopslagning av Myresjöfönster och Elitfönster.

Inwido noterades på stockholmsbörsen 2014. Aktiekursen steg snabbt men har sedan nästan gått sidled de senaste 2 åren. Kursen har tidigare år varit som högst 129 kr men kursen har tagit stryk av den allmänna börsoron kring den svenska bomarknaden. Nu har kursen kommit ner så pass mycket att direktavkastningen (utdelning i förhållande till pris) börjar bli så pass hög att det förtjänar en plats i utdelningsportföljen.

Inwidos aktiekurs från Avanza.se

De åren Inwido varit börsnoterat har de kunnat uppvisa tillväxt och en förbättrad rörelsemarginal som dock verkar avta i år. I deras senaste rapport noterar jag att de ökade kostnaderna beror på ökande råvarupriser, prispress på nybyggnation och störningar på leveranserna. Stigande råvarupriser och prispress kan man kanske inte påverka så mycket men störningar på leveranserna får man ju verkligen hoppas att de reder ut.



Utdelningen

Men till sist så handlar det ändå om utdelningen för mig. Inwido har en utdelningspolicy som säger att de ska dela ut omkring 50% av vinsten. För 2016 delade man ut 3,5 kr per aktie, och för priset 89 kr per aktie är det en direktavkastning på 3,9%. 2017 har visserligen uppvisat tillväxt men marginalen har sjunkit vilket troligen kommer att resultera i en lägre vinst för året. Trenden pekar på 6,2 kr per aktie i vinst för 2017 och enligt deras utdelningspolicy skulle då utdelningen bli 3,1 kr.



Frågan är om de vill behålla en stor del av kassan till förvärv och sänker utdelningen för 2017 eller om de siktar på att vara ett av de bolagen som inte sänker sin utdelning även om vinsten sjunker. Det är svaret på den frågan som blir den stora rysaren för kvartal 4. För åren som kommer hoppas jag på en stadig tillväxt genom förvärv och en stabilisering av marginalen så kan Inwido bli ett stabilt utdelningsbolag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar