måndag 9 oktober 2017

Inköp av tyskt utdelningsbolag


             












I fredags (6 okt-17) var det fritt kurtage för att handla tyska aktier hos Avanza och jag har länge funderat att gå utanför Norden för att leta upp fler utdelningsaktier för att sprida risken, så jag försökte hitta efter en utdelningsaktie som hade bra tillväxt tillsammans med bra direktavkastning. Tysklandsbörsen är kanske mest känd för sina bilmärken som t.e.x. BMW och Daimler (Mercedes) men jag undviker bilföretag allmänt med tanke på den omkastning det kommer att innebära med självkörande bilar som står runt hörnet.

Men jag hittade hannover Rueck SE som är ett tyskt återförsäkringsbolag, d.v.s. de erbjuder försäkringar till andra försäkringsbolag. Detta är dem tredje störst i världen på, har c:a 2900 anställda och en årlig omsättning på 16,4 miljarder € (~155 miljarder SEK).

Sedan 2007 har dem haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 8% och rörelsemarginalen ligger stadigt kring 10%.


Utdelningarna är tyvärr något ostadiga men trendar definitivt uppåt. För 2016 delade de ut 3,5 € per aktie och 1,5 € i bonusutdelning, vilket totalt ger en direktavkastning (utdelnings i förhållande till priset) för nuvarande pris 103,85 € till 4,8%.


För oss svenskar så innebär ju utländska aktier också en valutarisk. Helst ska man då köpa de aktierna när den svenska kronan är som starkast mot den andra valutan. Euron har pendlat mellan 9 och 10 kronor och idag ligger den på c:a 9,5.

Kursgraf från Avanza.se

Detta är den första utomnordiska aktien jag äger så detta blir ett test för att se hur det fungerar, med valutakurser osv. Vid utdelningar hos utlänska aktier så dras en källskatt, så det är bäst att ha dessa aktier på ett kapitalförsäkringskonto så begär försäkringsbolaget avräkning åt en (iallafall hos Avanza) och man får tillbaka källskatten inom ett år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar