söndag 15 juli 2018

Ridhjälmar med MIPS bäst i test


Folksam har nyligen gjort ett test av ridhjälmar. En halv miljon svenskar rider regelbundet enligt rapporten. Omkring fem ryttare i veckan drabbas av huvudskador. Forskare har visat att hjärnan är betydligt känsligare för rotationskador än en linjär rak kraft. MIPS är designat just för att motverka dessa rotationskador. Dagens certifieringstester testar endast linjära krafters påverkan på hjärnan när hjälmar ska certifieras och godkännas för försäljning. Folksam har testat 15 hjälmar, 2 av dem har MIPS skydd.


Nu kan inte jag ridhjälmar men det är intressant att se att priset på hjälmarna med MIPS ligger i mellansegmentet, och att ytterliggare skydd MIPS inte ska behöva kosta skjortan.

www.folksam.se

Resultatet av testerna anges i % bättre än medelhjälmen och då hamnar MIPS hjälmarna i topp 2. Ytterligare bevis på att MIPS rotationsskydd verkligen hjälper.

www.folksam.se

Folksam skriver i sina slutsatser att de europeiska certifieringstesterna bör även innefatta tester av sneda islag. Får vi se sådana här regeländringar inom europa så innebär det förstås en rejäl boost för MIPS, men inte minst för vår egen hälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar