fredag 13 juli 2018

Beijer Ref Rapport Kvartal 2

Aktie: Beijer Ref
Period: Kvartal 2 2018
Portfölj: Utdelningsportföljen
Lista: Mid Cap Stockholm


Periodens resultat (Kvartal 2)

Nettoomsättning:    3 510 mkr (2 657) + 32% (15,8% organisk)
Rörelseresultat:    345 mkr (223) + 55%
Rörelsemarginal:    9,8% (8,4%)
Resultat:           255 mkr (154) + 65%
Resultat per aktie: 1,98 kr (1,19)



Kommentar

Det är inte mycket som går fel för Beijer Ref just nu. Att kylgrossisten skulle växa i omsättning var väntat med tanke på förvärv man gjort men att den organiska tillväxten skulle bli nästan 16% och att marginalen skulle gå upp hade iallafall inte jag räknat med. Det är helt enkelt en fantastisk stark kvartal 2 rapport. Som förklaring till den höga organiska tillväxten anger man att Beijer Ref gynnas av att den så kallade F-gasförordingen där EU förbjuder miljöfarliga f-gaser som innehåller flour. Så hela EU håller just nu på att fasa ut dem gamla kylagrigaten till miljövänligare alternativ.


Trevligt att se att den största delen av tillväxten fortfarande kommer ifrån organisk förändring. Vid någon tidpunkt framöver kommer valutakursförändringar påverka resultatet negativt istället och då är viktigt att ha organisk tillväxt att luta sig mot.


För mina utdelningsaktier har jag mer och mer börjat titta på nyckeltalet "Avkastning på sysselsatt kapital" vilket betyder hur bra bolaget använder tillgängligt kapital. Utdelningsaktier tycker jag ska hålla sig över 10% iallafall. Beijer Ref ligger en bra trend uppåt när det gäller det nyckeltalet, och det är trots förvärv.



Utdelningen

När det gäller utdelningen för 2018 så får jag glädjande nog justera upp mina prognoser. Om vi säger att året slutar med 20% tillväxt med en 8%-ig rörelsemarginal så kan vinsten per aktie uppgå till 5,4 kr per aktie. Delar Beijer Ref ut 50% av sin vinst innebär det en utdelning på 2,7 kr per aktie. Till dagens slutpris 169 kr per aktie innebär det en direktavkastning på 1,6%. Inte den bästa direktavkastningen men när aktiekursen rusat har inte utdelningen hängt efter i samma tempo. Marknaden är beredd att betala mer för Beijer Ref's aktie nu eftersom dem är inne i en sådan fin tillväxt. Med utdelningshistorik på 16 år utan sänkt utdelningen går nu Beijer Ref för 17 år utan sänkt utdelning och den här gången kan det bli en ovanligt hög utdelning eller en bonusutdelning.




Sammanfattning

Rapporten: 😁
Utdelning Föregående år: 1,92 kr / aktie (justerat för 3:1 split)
Mitt minikrav på utdelningstillväxt: 5%
Gissning utdelning för 2018: 2,7 kr / aktie (+40% utdelningsökning)
Sammanhängande år med höjd utdelning: 4 år
Sammanhängande år utan sänkt utdelning: 16 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar