lördag 29 april 2017

Storbankernas vinster

När jag har började investera i aktier så började jag också läsa företags kvartal- och årsbokslutsrapporter för att bestämma mig för om aktien är intressant att köpa.

Tidigare hade jag en (naiv?) föreställning om, var företagen gör av sina vinster. Dem investeras kanske i sitt eget bolag? Köper andra bolag? Bygger upp en kassa för sämre tider? Ger bonus till sina anställda? Förbättrar kvaliteten i sina produkter?

Allt detta gör företagen, mer eller mindre.
Men nu förstår jag att många av företagen avsätter det mesta av sin vinst till en annan, väldigt specifik sak. Utdelningen.
Alltså utdelning av företagets vinster till aktieägarna. Det är pengar som flyttas ut från företaget.

Det är svårt att förstå att aktieägarna får så mycket av vinsten. Ta Swedbank som exempel.
2016 gjorde dem 19,5 Miljarder SEK i nettovinst. Alltså efter alla kostnader, räntor och skatter. Ren vinst rätt ner i fickan. Det är 47 % av den totala omsättningen.
Då tänker jag, varför behöver Swedbank den här enorma summan pengar i vinst? Ska dem betala av skulder? Öppna nya kontor? Expandera i andra länder?

Men när man läser rapporten så ser man att absolut största delen (75%) av vinsten går till aktieägarna i form av utdelning! Det är 35% av den totala omsättningen! Så om du är kund hos Swedbank och betalar 100 kr i t.ex. ränta på ett lån så går 35kr av den hundralappen till aktieägarnas fickor.


Varför!?

Visst ska aktieägarna belönas för deras risktagande, men 35% av omsättningen är väl lite att ta i.

Så istället för att ha t.ex. bättre boräntor till sina kunder så har Swedbank onödigt dyr boränta, endast av anledningen att aktieägarna ska få ut mer pengar.
Vet gemene man om, varför dem betalar så höga avgifter?

För att vinsten ska komma kunderna till nytta, skulle alla kunder som kan, köpa aktier i den bank dem har bolån i, så att de iallafall får tillbaka en del av räntan och avgifter i form av utdelning. För vi vet, att räntan och avgifterna dem betalar är onödigt höga.

Samtidigt läser man om att storbankerna lägger ner kontor på löpande band. Under 2007 till 2016 har Swedbank lagt ner 176 kontor enligt Expressen. Swedbank motiverar sina nerläggningar med "För att kunna ge bra service måste vi kraftsamla...". Excuse me? Nä, en mer trolig förklaring hade varit att dem inte kan ha kontor så att kunderna kan göra sina bankaffärer för då skulle dem bara kunna dela ut 30% av omsättningen till sina aktieägare, och det är ju förstås på tok för lite..

The greed is real.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar